GEOstezka = zajímavosti a zvláštnosti o "kamenech"

Pro každého něco

Sponzor GEOstezky: Najde se sponzor?    Patron GEOstezky: Najde se patron?

GEOstezka = kámen, kamení, minerály, zajímavosti a zvláštnosti, stavby, výrobky, ezoterika, tajuplná a mystická místa, magické kameny, záhady apod.

Základní informace o GEOstezce  ♥  Fotografická soutěž


  > Home page > přenesené významy > Aktuální stránka

Vinný kámen


Vinný kámen

Někdo ho zná, někdo ne... Zde Vám ho představuji v celé jeho parádě: tak to je on, vinný kámen. Pro znalce to bývá něco jako známka kvality vína.


Nejdříve se podívejme, co k tomu praví Wikipedie: "Vinný kámen, neboli hydrogenvinan draselný, je draselná sůl kyseliny vinné, přítomná ve víně, jejímž vysrážením vzniká krystalický zákal ve formě jemného sedimentu. Tento sediment nemá vliv na kvalitu vína v chuti nebo ve vůni, ale působí negativně na estetický dojem z vína."

To by ještě nebylo tak strašné, ale dál se tam píše: "Vinný kámen vzniká ve víně reakcí silně disociované kyseliny vinné s draslíkem, jehož zdrojem jsou látky získané z půdy nebo disiřičitan draselný (pyrosiřičitan), používaný při výrobě vína jako konzervant." Hrůza... A to má být ta "známka kvality"?

Na horním obrázku je ten "krystalický zákal" ovšem tak nějak docela hutný, že? Do vín se totiž např. přidává kyselina metavinná, která má za úkol právě rozpustnost vinného kamene ve víně zvyšovat, aby se naopak snížila možnost jeho vytváření. Pil jsem ale archivní "portské" a tam už dno láhve mělo solidní povlak...

"Fígl" je v tom, že klesající pH snižuje riziko vysrážení vinného kamene, což znamená, že všechna kyselá vína mají před jeho vysrážením vyšší odolnost. No, když lidem nevadí, co vše tedy vlastně víno obsahuje navíc, tak nezbývá, než jim popřát "na zdraví"...

Dalším "fíglem", jak se této případné estetické vady při výrobě vína zbavit, je následující: víno se zchladí na takovou teplotu, při kterém se naopak proces srážení vinného kamene urychlí, načež vzniklé sedimenty se vzápětí z vína odfiltrují. Nižší teplota při uskladňování riziko jeho vysrážení proto zvyšuje.

Takže, vážení spoluobčané, pijáci vína, pamatujte si, že víno, ve kterém je na dně lahve usazenina vinného kamene, lze zařadit mezi vína kvalitní, protože víno se tak přirozenou cestou zbavuje přebytečných kyselin, takže je šance, že nějaká dodatečně přidávaná kyselina metavinná v takovém vínu není...

Fakt je ten, že když jsem byl v Gruzii, tak jsem tam jednoho večera vína spořádal "požehnaně" a druhý den nic, pohoda, ani hlava, ani žaludek nebolely, kocovina žádná... Holt, kvalita je kvalita. To proti vínům z obchodu byla opravdová pohádka, to musela snad být jen 100% kyselina vinná .

Kyselina vinná hraje ve víně prvořadou roli, nespotřebovávají ji navíc ani kvasinky, ani mikrobi, takže na lidi jí zbyde relativně dost . Při procesu kvašení se pak naštěstí jen její maličká část vysráží coby vinný kámen (škoda je však každé kapky ).

Pokud je sezóna slunečná, obsahují hrozny větší procento kyseliny vinné, po sychravém roce jí je naopak málo a převažuje podíl kyseliny jablečné. Té se lze naštěstí zbavit, za vydatného přispění mikrobů, procesem, nazývaným jablečno-mléčná fermentace.



Externí odkazy:

Zdroj: www.cs.wikipedia.org - výraz "Vinný kámen"

Zdroj: www.znalecvin.cz



  > Home page > Přenesené významy > Začátek stránky


Informace

Nabídka služeb

Přírodověda

Doporučené odkazy

Mrkající myška

Relax a zábava

Výměna odkazů


zc.latroppiv@atsop  

 Napsat


Copyright © Pravidla použití fotografií a textů.